A tüskés hüllő 170 millió éve élt

Eddig nem ismert dinoszauruszra bukkantak Nigerben

Az eddig nem ismert faj két példányának jó állapotú fosszíliái kerültek elő az észak-afrikai országból. A nigeri tüskés őshüllő 170 millió évvel ezelőtt élt.

2009.09.18 13:33National Geographic

A Spinophorosaurus nigerensisről német kutatók számoltak be a csontvázak egyikének bemutatása alkalmával.

A maradványokat még 2007-ben találták meg, egy német-spanyol őslénytani expedíció során, s az egyik példányt tegnap mutatták be a bonni egyetem munkatársai.

Ulrich Joger, a 2007-ben Nigerben tevékenykedő csoport vezetője szerint a leletek esetében nem egyszerűen új fajtáról, hanem egyenesen új fajról van szó.

A jura időszakban élt, a szauropodák közé tartozó dinoszaurusz a fejétől a farkáig 13 méter hosszú volt, testéhez négy oszlopos láb, hosszú nyak és kis fej tartozott; farka végén pedig elcsontosodott tüskék voltak, amelyek feltehetően védekezésül szolgáltak.

A szauropodák az ún. hüllőmedencéjű dinoszauruszok egyik alrendjét alkotják, ide tartoztak a nagytestű növényevők, amelyek közül a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok is kikerültek.

A német-spanyol paleontológuscsoport által talált lelet bepillantást enged az óriási őslények fejlődéstörténetébe. A Spinophorosaurus a nagy déli őskontinens, a Gondwana északi részén élt.

A korábban talált szauropoda-leletek azonban mind a Gondwana déli részéről, a mai Dél-Amerika, India és Kína területéről származtak.

Remes szerint a felfedezés révén talán bizonyítani tudják az éghajlatnak az egyes fajok specializálódására kifejtett hatását.

Az őskontinens északi és déli részét ugyanis eltérő időjárási és természeti viszonyok jellemezték: míg északon nedves, meleg levegő és buja növényzet uralkodott, addig a déli területekre a száraz nyarak voltak jellemzőek.

Ezzel összefüggésben alakulhattak ki a különböző csoportok jellemző tulajdonságai is.

A két Spinophorosaurus nigerensis csontváz egyikét október 21-én a nagyközönségnek is bemutatják.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.