Vulkáni salakhomok a titok nyitja

Megoldódott a húsvét-szigeti óriáskalapok rejtélye

Kiderült, hogy a sziget híres szobrai némelyikén található vörös kalapokat vulkáni salakhomokból faragták a szigetlakók. Ez azonban csak egy a titokzatos távoli sziget számos rejtélye közül.

2009.09.12 19:54National Geographic

A moainak nevezett kőszobrok vörös kalapjait a sziget polinéz lakói faragták legalább ezer évvel ezelőtt. A BBC weboldalának beszámolója szerint a Manchesteri Egyetem és a London College egyetem kutatói megállapították, hogy a kövek, amelyekből a kalapokat faragták egy ősi vulkánról származnak.

A szakembereket egy balta, egy út és egy régi vulkán vezette el a megoldáshoz. Colin Richards és Sue Hamilton brit kutatók elmondása szerint a több tonna súlyú kalapokat vulkanikus kőzetből faragták. Felfedezték, hogy a hatalmas köveket sűrített salakhomokból készült úton gurították le a parton álló szobrokig. Richards szerint a vulkánhoz közeledve egyre nagyobb számban láthatók a kalapokat viselő szobrok. A két kutató az elkövetkezendő öt évet a szigeten tölti majd, további rejtélyeket akarnak megoldani. Így például szeretnék megtalálni a legelső szobrot és megállapítani annak korát.

"Az újabb felfedezések akár újraírhatják Polinézia történetét is" - jegyezte meg Richards. A Húsvét-szigeten több száz moai áll, ezek a part menték szétszóródva őrzik a szigetet. A legtöbb szobrot a Rano Raraku kráterből bányászott sziklákból faragták, de hogy mi célból és hogyan, az egyelőre nem ismert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.