Isten büntetése volt a holdfogyatkozás

Holdfogyatkozás mentette meg Kolumbusz életét

A hold- és a napfogyatkozás ma már hétköznapi jelenségnek számít. Korábban viszont babonás hiedelmek kötődtek hozzá, olyannyira, hogy emiatt olykor sorsfordító történelmi eseménnyé váltak. Kolumbusz Kristófot és legénységét is ez mentette meg az éhhaláltól.

2008.02.12 13:51National Geographic

2008. február 20-ról 21-re virradóra hazánkban is teljes holdfogyatkozásban gyönyörködhetnek, akik éjjel kimerészkednek a szabad ég alá. A ma már turistaattrakciónak számító hold- és a napfogyatkozásokhoz évszázadokkal ezelőtt még babonás félelmek kötődtek: az ördög és egyéb gonosz lények művének tartották, vagy Isten büntetésének. Ennek köszönhetően néhány korabeli hold- vagy napfogyatkozás történelmi jelentőséggel bírt.
 
Az egyik ilyen történet Kolumbuszhoz kötődik. Miután Kolumbusz 1492 októberében partra szállt a mai Kubától északra, az általa később San Salvadornak nevezett szigeten, az elkövetkező tíz évben háromszor visszatért az Új Világba. Utolsó utazása alkalmával, amikor Közép-Amerika partjai mentén hajózott, nagy nehézséggel kellett szembenéznie. 1502 májusában négy hajóval (Capitana, Gallega, Vizcaína és Santiago de Palos) hagyta el a Spanyolországot. 

Mivel a hajókat oly mértékben megtámadták a farágó kártevők, hogy veszélyessé váltak, két hajót kénytelen volt elhagyni (más források szerinte zátonyra futottak, és összetörtek). A megmaradt két hajóval Jamaica északi partjainál kötött ki 1503 júniusában. A jamaicai bennszülöttek barátságosan fogadták az idegeneket, oltalmat és élelmet nyújtottak nekik. Ahogy teltek azonban a hetek, a bennszülöttek és az európaiak viszonya feszültté vált. 

A legénység egy része fellázadt, elraboltak és megöltek néhány bennszülöttet, akikkel addig apró tárgyakat, csecsebecséket cseréltek maniókára, gabonára és halra. Mivel a gyilkosság után a hódítókat éhínség fenyegette, Kolumbusz kétségbeesett, ámde találékony lépésre szánta el magát.


Egy évkönyvnek köszönhették az életüket

Pontosabban Johannes Müller von Königsberg „sietett” Kolumbusz segítségére. Az 1436 és 1476 között élt német matematikus és csillagász Regiomontanus álnéven vált híressé. Halála előtt kiadott évkönyve többek között egy csillagászati táblázatot is tartalmazott, amely az 1475-1506 közötti időszak várható csillagászati eseményeit mutatta be. 

A könyv nagy népszerűségnek örvendett a maga korában, hiszen számos információt tartalmazott a Napról, a Holdról, és a fontosabb csillagokról valamint az együttállásokról. Megjelenése után egyetlen hajós sem indult útnak nélküle. Természetesen Kolumbusznál is volt egy ilyen évkönyv, amikor Jamaicára került. 

A könyv tanulmányozása során felfedezett egy bejegyzést, amely arról szólt, hogy 1504. február 29-én, közvetlenül holdfelkelte után holdfogyatkozás lesz. Kihasználva ezt a tudását, a helyi törzsfőnöknek elmondta, hogy az égiek megharagudtak a bennszülöttekre, mert azok már nem hajlandók együttműködni az európaiakkal, és nem adnak több élelmet nekik. 

Kolumbusz ígérete szerint, Isten ennek pár nap múlva nyílt jelét is adja, mégpedig a már említett holdfogyatkozás formájában. Az előre „megjósolt” napon holdfelkelte után, hosszabb időre valóban eltűnt a hold. Kolumbusz fia, Ferdinánd feljegyzései szerint a bennszülöttek megrémültek a jelenségtől, könyörögni kezdtek Kolumbusznak, és együttműködést ígérték, azért hogy cserébe visszakapják a holdjukat. 

Kolumbusz megígérte, hogy megpróbálja meggyőzni az égieket, és bezárkózott a hajókabinjába, ahol egy homokórával mérte a holdfogyatkozás hátralévő idejét. Kevéssel a holdfogyatkozás vége előtt Kolumbusz a bennszülöttek elé állt, és elmondta, hogy az égiek megbocsátottak nekik, és visszaadják a Holdat. 

A hajó legénysége attól kezdve jól élt a szigeten, egészen a Hispaniola hajó érkezéséig, amellyel 1504. november 7-én hajóztak vissza Spanyolországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.