"Célunk az evolució bemutatása"

Meglepő de nem új: csirkékből dinoszaurusz?

A több millió éve kihalt hüllők nyomában töltött évek után egy kanadai tudós csirkeembriókkal mutatná be, hogy képes dinoszauruszok létrehozására.

2009.08.26 19:38MTI

Hans Larsson, a montreali McGill Egyetem kutatója olyan, a dinoszauruszoknál megtalálható jellegzetességeket kíván előállítani, amelyek több millió évvel ezelőtt tűntek el a madarakból. A kutató úgy véli, hogy a csirke embrionális fejlődése során bizonyos "genetikai kapcsolók" átállításával képes lesz létrehozni a dinoszauruszok anatómiáját. Jóllehet a kutatás még csak kezdeti szakaszban tart, elképzelhető, hogy a tojásokból egyszer majd történelem előtti állatok bújnak elő. 

Larsson szerint egyelőre nem tervezik a dinoszauruszok keltetését, "ugyanis az túl nagy vállalkozás lenne". "Célunk az evolúció bemutatása" - magyarázta a tudós, aki tíz évig maga is a madarak evolúciójával foglalkozott. "Ha egyértelműen bizonyítani tudom, hogy a dinoszauruszok anatómiai fejlődésének nyomai a madarak embriójában is megtalálható, az ismét azt bizonyítaná, hogy a madarak a dinoszauruszok közvetlen leszármazottai" - tette hozzá Larsson. 

A projekt ötlete akkor keletkezett, mikor a tudós a Jurassic Park című film szakértőjeként is dolgozó Jack Horner dinoszauruszszakértővel beszélgetett. Horner nemrég könyvet is írt "Hogyan építsünk dinoszauruszt" címmel, amelyben egyebek közt embriókísérletek révén vél eljutni a "csirkeszaurusz" létrehozásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.