A négylábú vére hasonlít az emberéhez

Itt a legújabb felfedezés! Birkavérrel a fertőzések ellen!

Az emberek mikrobiológiai vizsgálatával foglalkozó laboratóriumokban a legújabb forradalmi változás négy lábon jár, és kérődzik.

2009.07.16 12:44MTI

A világ egyik vezető orvostudományi egyeteme, a Stanford University School of Medicine birkákat tenyésztet véradónak, hogy elvégezhessék azokat a vizsgálatokat, amelyek a fertőző betegségek kórokozóinak kimutatásával foglalkoznak.

A baktériumok okozta fertőző betegségek kórokozóinak megállapítása nélkülözhetetlen a betegek kezeléséhez és a fertőzés továbbterjedésének megakadályozásához. A baktériumok azonosítása a beteg orrváladékából, köpetéből és egyéb testváladékaiból úgy történik, hogy megfelelő táptalajon igyekeznek kitenyészteni a kórokozókat. Ennek egyik alapvetően fontos eleme a vér. A vérben lévő tápanyagok szükségesek a baktériumok növekedéséhez, szaporodásához.

A szakemberek a különböző baktériumtörzseket viszont éppen annak alapján tudják elkülöníteni és azonosítani, hogy azok milyen módon teremtenek kapcsolatot a vérben lévő sejtekkel. A fejlődő világban ehhez a vért lovakból vagy birkákból veszik le. Az iparilag fejlett országokban viszont a lovak tartása nagyon drága, a közönséges birkák pedig mindenféle fertőzésre érzékenyek.

Következésképpen az amerikai vagy európai országok ilyen, speciális laboratóriumaiban legtöbbször az ott dolgozó technikusok és orvosok adnak vért, ami viszont a kényelmetlenségen kívül bizonyos fertőzési kockázattal is jár.

Ellen Jo Baron, a Stanford University professzora gyakran tartott előadást az afrikai Botswanában, és ott vett észre olyan birkafajt, amely erősen különbözött a dús gyapjúhozam végett kitenyésztett állatoktól. Kiderült, hogy az afrikai faj ritkán beteg, nem érzékeny, és szinte bárhol jól tartható.

A kutatók sokféle laboratóriumi vizsgálatot elvégeztek ennek a birkafajtának a vérével. Ráadásul farmon gondozott állatokból vették a vért, és olyan tartályokba gyűjtötték össze, amelyeket emberi véradók számára dolgoztak ki. Mindez azzal az előnnyel is jár, hogy a véradó birkákat nem kell a laboratórium közelében tartani.

A birkavérrel végzett vizsgálatok azonos eredményeket hoztak, mint az emberi vér használatával nyert baktériumtenyészetek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.