A legkisebb húsevő dinoszauruszt fedezték fel!

Talp alól támadott a Hesperonychus?

Az Észak-Amerikában élt eddig ismert legkisebb húsevő dinoszauruszt fedezték fel kanadai tudósok; a Hesperonychus Elisabethee alig félméteres volt, és 75 millió éve élt a kontinensen.

2009.03.17 16:30MTI

A Calgary Egyetem paleontológusai hétfőn, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) számoltak be a felfedezésről. A tudósok egy 27 éve talált fosszília alapján rekonstruálták a törpenövésű dinoszauruszt.

A "miniszaurusz" mindössze félméteres magassága és kétkilogrammos súlya bizonyíték lehet az őstörténeti ragadozók sokféleségére. Lehetséges, hogy még kisebb dinoszauruszok éltek a Földön - mondta Nick Longrich, a tanulmány egyik szerzője.

A Hesperonychus szétszóródott csontjaira a kanadai Alberta tartományban találtak rá még 1982-ben, azóta azonban feledésbe merültek. Longrich vezetésével csak két éve vették elő újra őket, a lelet legfontosabb része a medencecsont volt, amelyet a ma már nem élő Elizabeth Nicholls fedezett fel. Az ő tiszteletére kapta a dinoszaurusz az Elisabethee "keresztnevet".

Az eddig ismert legkisebb dinoszaurusz farkasméretű volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.