"Gyerekes, énközpontú értelem"

Infantilissá teszik az elmét a közösségi weboldalak?

Fennáll az a veszély, hogy a közösségi weboldalak infantilissá teszik az emberi elmét a XXI. század közepére, állítja az oxfordi Lincoln College egyik vezető idegrendszer-kutatója és szinaptikus farmakológia professzora.

2009.03.01 08:50medipress.hu

A Royal Institution-t is igazgató tudós a Lordok Házának a gyerekek közösségi oldalakon szerzett tapasztalatairól elmondta, azok „mentesek az összefüggő elbeszélésektől és hosszútávú jelentőségtől”.

Azt is hozzátette, hogy ezek a honlapok infantilissá teszik az emberi elmét, amely így csak rövid ideig tud figyelni, szenzációhajhász, együttérzésre képtelen és szabadon értelmezi a személyazonosságot.

„Néhány hónapja csillagászokkal volt találkozóm. Felmerült egy kérdés, amely igazolásra várt. Az egyik csillagász elővette iPhone-ját és a Wikipédián kereste a választ. A csoport egy másik tagja rázandített, hogy a bárhol hozzáférhető internet elbutít minket, hiszen már nem próbálunk magunk rájönni a dolgokra.”

Greenfield arra figyelmeztet, hogy a közösségi oldalak „folyamatos megerősítést nyújtanak, hogy figyelnek ránk, elismernek, fontosnak tartanak minket.”

A tudós attól tart, hogy a „gyors tempójú, azonnali reakciók miatt a következő generáció talán már mások véleménye alapján jellemzi majd magát.” Ez egy gyerekes, énközpontú értelemhez vezet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.