Űrkutatás

Videó: NASA megerősítette a 450 kilogrammos meteor érkezését, amely Texas városába csapódott be

Úgy vélik, hogy naponta 5-6 tonna meteorit - vagyis évente 2000 tonna - hull a Földre. A legtöbb talált meteorit súlya néhány grammtól több tíz tonnáig terjed. Nemrégiben egy ilyen meteorit esett le Dél-Texasban.

2023.02.19 17:07ma.hu

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA megerősítette egy 450 kilogrammos, 60 centiméteres meteorit szerda késő esti érkezését, amely a texasi McAllenben hullott le. Az ügynökség térképeket is közzétett, amelyeken az objektum feltételezett leszállóhelye látható.

"Bár a meteoritok általában nagy sebességgel csapódnak be a Föld légkörébe, a légkörben való haladásuk során lelassulnak, és apró darabokra törnek, mielőtt a földbe csapódnak. A meteoritok gyorsan lehűlnek, és általában nem jelentenek veszélyt a lakosságra" - áll a NASA közleményében.

"A McAllen feletti égbolton látott meteor emlékeztet arra, hogy a NASA és más szervezetek számára szükség van a Föld jobb megértésére és védelmére, a tudományos és mérnöki szakértelem egyesítésére az emberes űrkutatás előmozdítása érdekében, a földi és bolygókutatás integrálására a Naprendszer jobb megértése érdekében, valamint a kockázat csökkentésével a sikeres űrmissziók előmozdítására" - áll a közleményben.

A meteorit lezuhanását a becsapódás helyének közelében lévő házak ablakainak rezgése és egy rövid, éles rázkódás jelezte a földön - jelentette a helyi média.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.