Történelem

Több mint 400 tárgyból álló leletegyüttest találtak egy lódzi bérház felújításakor

A II. világháború elején rejthették el a tulajdonosok.

2023.01.09 10:43MTI

Több mint négyszáz, feltehetőleg a zsidó tulajdonosok által a második világháború elején elrejtett vallási és iparművészeti tárgyat találtak a közép-lengyelországi Lódz belvárosában álló, 19. század végi bérházak egyikének felújításakor - közölte hétfőn a lengyel média.

A 19. század folyamán jelentős iparvárossá fejlődött Lódzban a zsidók a lakosság mintegy 40 százalékát képezték a második világháború előtt.

A belváros Pólnocna utcájában álló ház felújításakor az épület udvarán talált leletegyüttesben vannak vallási tárgyak, például menórák, valamint olyan hétköznapi használati tárgyak, mint evőeszközök, poharak, cigaretta- és szalvétatárca, szalvétatartó, egy kozmetikai üvegedény-készlet. A régiségek többsége ezüstözött - tudatta vasárnap a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

Agnieszka Kowalewska-Wójcik, a bérház felújítását felügyelő helyi szakember rendhagyónak nevezte a leletet, mindenekelőtt a tárgyak mennyisége miatt. "Rendkívül értékes régiségekről van szó, amelyek tanúi a ház lakói történetének" - mondta el.

Közölte: a tárgyakat leltározták, jelenleg vizsgálják és restaurálják őket, ezt követően a lódzi régészeti és népművészeti múzeumba kerülnek.

A lódzi műemlékvédelmi hivatal múlt héten kiadott közleményében olvasható: a tárgyak jellege arra utal, hogy egyszerre, feltehetőleg a második világháború elején rejtették el őket zsidó vallású helyi lakosok.

A leletekről folyamatosan tájékoztatták a helyi zsidó községet, két megtalált hanukai gyertyatartót pedig meggyújtottak december 22-én a község által a városi múzeumban szervezett ünnepségen - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.