Tudomány

Legalább két, a tudomány számára új ásványi anyagot fedeztek fel az Afrikában talált 15 tonnás meteoritban

Magát a meteoritot eredetileg Szomáliában találták 2020-ban.

2022.12.26 09:14ma.hu

Az "El Ali" meteoritnak nevezett - mivel a kelet-afrikai ország középső régiójában található El Ali város közelében találták - űrbeli tárgyat a kilencedik legnagyobb meteoritnak tartják, amely valaha is túlélte, hogy áthaladt a Föld bolygó légkörén és összeütközött a felszínével.

A kanadai Albertai Egyetem tudóscsoportjának sikerült azonosítania a 15 tonnás űrsziklában két új, a Földön még soha nem látott ásványt. A "fenomenális" felfedezés a meteorit egy 70 grammos szeletének laboratóriumi elemzése eredményeként jött létre, amelyet az egyetem kapott tudományos vizsgálatra Szomáliából.

"Amikor új ásványt találunk, az azt jelenti, hogy a tényleges geológiai körülmények, a kőzet kémiai összetétele más, mint amit eddig ismertünk" - mondta Chris Herd, a Föld- és Légkörkutatási Tanszék professzora és az Albertai Egyetem Meteorit-gyűjteményének kurátora. "Ez teszi ezt izgalmassá: Ebben a meteoritban két hivatalosan leírt ásvány van, amelyek újak a tudomány számára".

Herd állítólag a meteoritmintát mikroszkópban vizsgálva talált rá, ahol szokatlan elemeket szúrt ki. Ez késztette arra, hogy az új ásványok azonosításában jártas tudós, Andrew Locock, az egyetem elektronmikroszondás laboratóriumának vezetője segítségét kérje.

"Már az első napon, amikor elvégezte az elemzéseket, azt mondta: "Legalább két új ásvány van benne"" - mesélte Herd. "Ez fenomenális volt. A legtöbbször ennél sokkal több munkára van szükség ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy van egy új ásvány."

A két újonnan azonosított ásvány az "elalit" és az "elkinstantonit" nevet kapta.

Az első ásvány magáról a meteoritról kapta a nevét, amelyet eredetileg a Szomália központi régiójában található El Ali városról neveztek el, ahol a 15 tonnás meteorit 2020-ban lezuhant. A második ásványt Lindy Elkins-Tantonról, az Arizonai Állami Egyetem (ASU) bolygóközi kezdeményezésének alelnökéről, az ASU Föld- és Űrkutatási Iskolájának professzoráról nevezték el.

"Lindy rengeteg munkát végzett azzal kapcsolatban, hogyan alakulnak ki a bolygók magjai, hogyan alakulnak ki ezek a vas-nikkel magok, és a legközelebbi analógiánk a vasmeteoritok. Ezért volt értelme elnevezni róla egy ásványt, és elismerni a tudományhoz való hozzájárulását" - mondta Herd professzor.

A tudósok úgy vélik, hogy további ásványokat fedezhetnek fel az El Ali meteoritban, köztük egy potenciális harmadik, már vizsgálat alatt álló ásványt is, ha a masszív meteoritból további mintákat adnak át a kutatóknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.