Egészségügy

Karikó Katalin támogatásával világszínvonalú eszközt vásárolt a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriuma

A kutatóbiológus a "Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért" kitüntetéssel járó pénz egy részét adományozta a laboratórium tevékenységének támogatására.

2022.12.21 15:34MTI

Pontosabb sebészi beavatkozást tesz lehetővé az a csúcstechnológiának számító holografikus eszköz, amelyet a Debreceni Egyetem (DE) Biomechanikai Laboratóriuma vásárolt a Karikó Katalin által felajánlott összegből - tudatta az intézmény az MTI-vel.

A közlemény szerint a kutatóbiológus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a "Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért" kitüntetéssel járó pénz egy részét adományozta a laboratórium tevékenységének támogatására.

"Az eszköz beszerzésével új korszak kezdődött a laboratórium életében" - idézték a közleményben Csernátony Zoltánt, a DE Ortopédiai Tanszék és a Biomechanikai Laboratórium vezetőjét.

Ismertetése szerint a holografikus eszköz egy speciális szemüveg. A "segítségével belehelyezkedhetünk az úgynevezett kevert valóságba, amikor egyszerre láthatók a valós és a virtuális világ elemei" - fogalmazott a professzor, hozzátéve, az eszköz elsősorban műtét közben jelenthet jelentős segítséget.

A Biomechanikai Laboratórium munkatársai szeretnék szoftveresen továbbfejleszteni az eszközt. Azzal kiválthatnák a rendkívül költséges és használat közben nagyon nehézkesen alkalmazható navigációs készülékeket - közölte Csernátony Zoltán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.