Siker!

Másodikok lettek a magyar diákok a nemzetközi természettudományi olimpián

Biológiából, kémiából és fizikából kellett megmutatniuk elméleti és gyakorlati tudásukat.

2022.12.13 01:30MTI

A három fős magyar csapat tagjainak mindegyike ezüstérmet szerzett a Kolumbia fővárosában, Bogotában december 2. és 12. között megrendezett Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián (IJSO).

A versenyt 2004-ben Indonézia alapította, azóta Magyarország minden évben részt vesz ezen a 16 évesnél fiatalabb korosztály számára meghirdetett természettudományi versenyen, amelyen biológiából, kémiából és fizikából kell megmutatni elméleti és gyakorlati tudásukat - közölték a hétfői díjátadó után a csapat felkészítő tanárai az MTI-vel.

Az idei versenyen Muraközi Péter, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium 9. osztályos tanulója, valamint Biró Artúr és Simon János Dániel, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium 9. osztályos tanulói szerepeltek eredményesen.

A felkészítést az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanárai, Ács Zoltán biológia, Gyertyán Attila fizika, Varga Bence és Villányi Attila kémia szakos tanárai végezték.

A szokásosan hatfős csapat helyett idén csak három magyar résztvevő indult, mivel a versenyt idén Ukrajna rendezte volna, így a pályázati támogatásokat egy ukrajnai utazáshoz vagy online versenyhez igazítva nyerték el a résztvevők. A felkészítők szeretnék, ha a jövő évi, Thaiföldön, Bangkokban rendezett versenyen ismét hat fővel tudna indulni a magyar csapat. A válogatóba való bejutás feltétele, hogy a diákok valamelyik magyarországi, korosztályi természettudományos versenyen döntőbe kerüljenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.