Gyász

Elhunyt Révész Pál matematikus, az MTA rendes tagja

Életének 89. évében elhunyt Révész Pál matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja - tudatta az MTA kedden az MTI-vel.

A valószínűség-elmélet területének neves kutatóját hétfőn érte a halál.

Révész Pál 1934-ben született Budapesten. 1957-ben szerzett alkalmazott matematikus oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). Diplomájának megszerzését követően az ELTE Természettudományi Karának Valószínűség-számítási Tanszékén lett oktató. 1964-től 1987-ig a Magyar Tudományos Akadémia Matematikai Kutatóintézetének tudományos munkatársa volt. 1987-től 1997-ig a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1985-től 1997-ig pedig a Bécsi Műszaki Egyetemen is professzorként tanított.

Révész Pál kutatási területe a valószínűség-elmélet, valamint a matematikai statisztika volt. A matematikai tudományok doktora 1969-ben lett. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává 1982-ben, rendes tagjává 1987-ben választották meg.

Révész Pál több tudományos szervezet munkájában is aktívan részt vett. A matematikus 1995-től 1997-ig a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.