Tudomány

Sárga, kék és zöld tavak hármasa Etiópiában lenyűgöző műholdfelvételen

Mindhárom tó egykor ugyanannak az ősi víztömegnek a része volt.

2022.10.16 11:32ma.hu

A NASA által nemrég közzétett műholdas felvételen lenyűgöző részletességgel látható az Etiópiában található speciális tavak hármasa, amelyek mindegyike más színű, mint a többi. A szokatlan színek számos tényezőnek köszönhetőek, többek között a víz kémhatásának, mélységének és az ott élő élővilágnak.

A három tó a Shala-tó, amelynek mélykék árnyalata van; az Abijatta-tó, amelynek színe zöld; és a Langano-tó, amelynek homokos-sárga árnyalata a környező földhöz hasonló. A tavak Etiópia Nagy Hasadékvölgyében találhatók, a fővárostól, Addisz-Abebától mintegy 200 kilométerre délre, 124 mérföldre.

A NASA és az amerikai földtani intézet közös tulajdonában lévő Landsat 8 műhold a fedélzeti Operational Land Imager segítségével hónapokkal ezelőtt készítette a lenyűgöző, valós színű képet. A képet a NASA Föld-megfigyelőközpontja október 7-én tette közzé az interneten.

A Landsat 8 műhold által március 29-én készített műholdas felvétel a Shala-tóról (kék), az Abijatta-tóról (zöld) és a Langano-tóról (sárga).

A Shala-tó, amely körülbelül 12 km hosszú és 28 km széles a legszélesebb pontján, a három tó közül a legmélyebb, maximális mélysége 266 méter, ami miatt a víz mélykék színűnek tűnik felülről. A tó fenekén számos nyílás található, amelyek ként pumpálnak a vízbe. Ennek eredményeként a tó erősen lúgos, vagyis nagyon magas a pH-értéke. A szélsőséges körülmények ellenére a tó nagyszámú apró rákfélét és mikroorganizmust tartalmaz, amelyek az Earth Observatory szerint az ide látogató flamingók és pelikánok nagy rajait tartják el.

Az Abijatta-tó, amely mintegy 17 km hosszú és 15 km széles, a három tó közül a legsekélyebb, maximális mélysége 14 méter. Ennek következtében az Abijatta a legváltozékonyabb a képen látható tavak közül; az elmúlt 50 évben a tó az Earth Observatory szerint területének mintegy harmadát veszítette el. Az Abijatta-tó zöld színe valószínűleg a felszínén lévő fitoplankton virágzásának köszönhető.

A Langano-tó, amely mintegy 18 km hosszú és 16 km átmérőjű, főként a keletről érkező patakok táplálják. A tó sárga színét a barna üledék adja, amelyet a közeli hegyekből szállítottak a tavat tápláló folyók. A Langano azért népszerű célpont a strandolók körében, mert ez az egyetlen tó a régióban, amelyet nem laknak parazita férgek, amelyek a skisztoszómia nevű, potenciálisan halálos betegséget terjesztik - írja az Earth Observatory.

A tavak kontrasztos megjelenése még meglepőbb, ha figyelembe vesszük, hogy mindhárom egykor egyetlen ősi víztömeg része volt, amelyet Galla-tónak hívtak, és amelyhez a közeli Ziway-tó is tartozott. A hatalmas ősi tó valószínűleg az Awash folyón keresztül (amely még ma is folyik) állt kapcsolatban a tengerrel, egészen körülbelül 10 000 évvel ezelőttig. Ekkor a tektonikus lemezmozgások és a csapadékviszonyok megváltozása miatt a Galla-tó elkezdett kiszáradni. Az Earth Observatory szerint körülbelül 2000 évvel ezelőttre a tó a ma látható különböző tavakra töredezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.