Orvostudomány

Magyarországon elsőként robotasszisztált műtéteket végeztek a debreceni urológiai klinikán

A robotasszisztált technikával a műtét a nehezebb, bonyolultabb eseteknél is precízen és biztonságosan elvégezhető.

2022.10.05 19:58MTI

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) urológiai klinikáján végeztek robotasszisztált vesekő-eltávolítást - közölte az egyetem sajtóközpontja szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az egyetem szakemberei a napokban hat sikeres operációt végeztek a francia fejlesztésű ILY robot vezérelt ureterorenoszkópiával. A robotasszisztált technikával a műtét a nehezebb, bonyolultabb eseteknél is precízen és biztonságosan elvégezhető.

A klinikán az utóbbi években nagy számban végeztek flexibilis ureterorenoszkópiát, amikor a húgycsövön és a hólyagon keresztül egy speciális, vékony endoszkópot vezetnek be, így megközelítve a vesemedencében és a vesekelyhekben található köveket. A műtét során a kisebb köveket eltávolítják, a nagyobbakat pedig lézerrel porítják, így azok a vizelettel kiürülnek a beteg szervezetéből - ismertették.

A sokéves gyakorlat tette lehetővé, hogy a robotasszisztált technikával is precízen tudtak dolgozni az urológiai klinika szakemberei. Magyarországon először a klinikán végeztek bemutatóműtéteket a francia fejlesztésű ILY robottal, október első napjaiban hat vesekő-eltávolítást hajtottak végre - jelezték.

A közleményben idézték az operációkat végző Drabik Gyulát, aki elmondta: nem robotasszisztált műtéteknél az operatőr tartja és irányítja a berendezést, a robot ezt a feladatot teljesen kiváltja. Az operációt végző orvosnak nem kell fognia az endoszkópos eszközt, csak a robot mozgását vezérelni, így a szakember a hosszabb műtéteknél nem fárad el, jobban tud koncentrálni.

"A francia cég által rendelkezésünkre bocsátott készülék, amely a jelenleg alkalmazott flexibilis ureterorenoscopok mindegyikével kompatibilis, precíz és biztonságos beavatkozást tesz lehetővé, a műtét a bonyolultabb eseteknél is biztonságosan végrehajtható" - ismertette.

A klinika szakorvosa szerint a napokban elvégzett hat műtét között is volt bonyolultabb eset, amikor nehezen elérhető helyen, a patkóvesében lévő követ kellett eltávolítani. A robottal azonban a kő elérése és a stabil kőtörés is pontosan kivitelezhető volt. A beavatkozásokhoz nagyfrekvenciás lézerberendezést is kaptak az Olympos cégtől, amivel rendkívül gyorsan elvégezhető a kövek törése.

Az urológiai klinikán elvégzett, Magyarországon egyedülálló műtétek sikeresek voltak, a betegeknél nem alakult ki szövődmény és a beavatkozás másnapján haza is mehettek - írták.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.