Csillagászat

Péntek éjjel átugorja a Hold az Uránuszt!

Jó lenne látni a Hold "ugrását" az Uránusz felett a hajnali égbolton ezen a pénteken. Bár az esemény távcsővel is látható lesz, nem mindenkinek adatik meg.

2022.06.23 13:27ma.hu
Chris Vaughan

Péntek (június 24-én) este és szombat (június 25-én) hajnal előtt nézzünk a keleti égboltra, és úgy tűnik majd, hogy a Hold átugrott az Uránusz fölött.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy pénteken esete égi kísérőnk délnyugati irányban még bő tenyérnyire fog ragyogni az aprócskának tűnő Uránusz mellett, majd másnap reggelre "ugrik" egyet, hogy 5 fokkal az Uránusz bal alsó szélén helyezkedjen el.


A déli féltekén - konkrétan Ausztrália nyugati és északi részén, valamint Indonézia keleti részén - élő megfigyelők szombaton hajnal előtt láthatják majd a Holdat az Uránusz mögött.

A Hold jelenleg a hajnali bolygók körútjára indul, következő állomáshelye június 26-án a Vénusz, majd június 27-én a Merkúr.

A Hold bolygókkal való "találkozása" nem az egyetlen égi esemény, amelyre a következő hetekben figyelni kell. Június folyamán a csillagászat iránt rédeklődők egy ritka "bolygóparádét" élvezhetnek, ahol mind az öt szabad szemmel látható bolygó látható lesz a hajnali égbolton, amint a Naptól való keringési sorrendjükben felsorakoznak. A délkeleti égbolton balról jobbra haladva a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert és a Szaturnuszt lehet majd sorban észrevenni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.