Koronavírus-járvány

Biztonságosak és hatékonyak a Pfizer Covid-vakcinái a kisgyerekek számára

Nem tártak fel új biztonsági aggályokat a vakcina alkalmazásával kapcsolatban.

2022.06.13 08:39MTI

Biztonságosak és hatékonyak a Pfizer Covid-vakcinái a hat hónapos és négyéves kor közötti gyerekek számára - állapították meg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) munkatársai vasárnap.

A kiadott tájékoztató dokumentumokban a hivatal közölte, hogy nem tárt fel új biztonsági aggályokat a vakcina alkalmazásával kapcsolatban.

A Pfizer által végzett vizsgálat adatainak elemzését a külső tanácsadók június 15-ei ülése előtt tették közzé.

A külső tanácsadók ajánlásai fogják meghatározni az FDA végleges döntését az oltóanyagról.

"A rendelkezésre álló adatok alátámasztják a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcina három adagból álló elsődleges sorozatának hatékonyságát" a kisgyerekek körében - áll az FDA munkatársainak értékelésében.

A Pfizer-BioNTech vakcinájával kapcsolatos adatok korai elemzése, amely tíz tünetet okozó Covid-19-es eseten alapult, amelyet akkor azonosítottak, amikor az omikron variáns volt domináns, 80,3 százalékos vakcinahatékonyságra utalt az öt év alatti korcsoportban.

A hat év alatti gyerekek számára beadott Covid-19 oltást a világ legnagyobb részén még nem engedélyezték. Egyelőre nem világos, hogy hány szülő oltatja be gyerekét, mivel az 5-11 éves korú gyerekek esetében alacsony a védőoltás iránti kereslet.

Az amerikai kormány arra számít, hogy a kisgyerekek oltása már június 21-én megkezdődhet, ha az FDA és a betegségellenőrzési és megelőzési központok jóváhagyják a védőoltásokat.

Kormányzati tisztviselők szerint a hat év alatti korosztályban történő felhasználásra vonatkozó előrendelések alacsonyak, de a kereslet várhatóan megélénkül, amint a vakcinák megkapják az engedélyt.

Az FDA pénteken közzétette a Moderna koronavírus elleni vakcinájáról szóló munkatársi véleményt, amely szerint az adagok biztonságosak és hatékonyak a hat hónapos és 17 éves kor közötti gyerekek, fiatalok esetében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.