Tudomány

Telefonálnak a növények - intelligensebbek mint gondolná!

A növények a leveleikben lévő elektromos jelek segítségével kommunikálnak egymással - állapították meg lengyel tudósok.

2022.06.07 16:25ma.hu

A növények képesek a leveleik felületén küldött elektromos jelek segítségével figyelmeztetéseket küldeni más növényeknek, köztük más fajokhoz tartozó növényeknek - derül ki egy túlnyomórészt lengyel tudóscsoport új kutatásából, amelyet a Lengyel Nemzeti Tudományos Központ finanszírozott.

A Varsói Egyetem tudósainak és a Missouri Egyetem munkatársainak tanulmánya az általuk hálózatos akklimatizációnak (NAA) nevezett folyamatot mutatja be, amelynek során az ilyen jelek kommunikációs kapcsolatként működnek a közösséggé vagy hálózattá szerveződött adó és vevő növények között.

Az egyik kísérletben két gyermekláncfű levelét hozták kapcsolatba, az egyiket pedig rézdrót-áramkörrel összekapcsolták egy mimóza (Mimosa pudica) levelével, amely köztudottan érzékeny növény, mert levelei érintésre gyorsan lehajlanak, hogy megvédjék magukat a károsodástól.

Amint a videofelvételen látható, a mimóza növény levelei hamarosan reagálnak, amikor a pitypangot megérintik a rézdróttal.

"Képzeljünk el egy pitypanggal teli rétet. Ez nem csak sok szép sárga virágot jelent, hanem különböző növényfajok leveleinek kuszaságát, amelyek érintkeznek egymással" - mondta Stanislaw Karpinski, a projekt vezetője, akinek eredményeit a The Plant Cell című tudományos folyóiratban publikálták.

"Amikor egy pitypanglevél megsérül, az információ elektromos jel formájában gyorsan terjed az egész növényen keresztül, és továbbadódik más növények leveleinek" - mondta a Lengyel Sajtóügynökségnek (PAP).

"Az egyik pitypang egy kódolt elektromos jel segítségével 'közli' a szomszédjával: 'Megsebesültem, vigyázz! Az egész rét zsibong a növények között küldött információktól" - tette hozzá Karpinski.

"Egy ilyen elektromos jel a növények reakciói során meglehetősen gyorsan terjed; másodpercenként néhány milliméter és néhány centiméter között mozog" - magyarázta Karpinski. "Az elektromos áramkör bezárásának feltétele a nedves környezet".

A növényekről már korábban is ismert volt, hogy kémiai jeleket küldenek, valamint a gyökereiken keresztül üzeneteket közvetítenek a szomszédos növényeknek a víz és az ásványi anyagok elérhetőségéről. Az elektromos jelek azonban gyorsaságuk miatt elsőbbséget élvezhetnek - mondta a PAP-nak Magdalena Szechynska-Hebda, a kutatócsoport másik tagja.

"A veszély korai észlelésének képessége kétségtelenül lehetővé teszi az egyes növények túlélését, a növények közötti gyors kommunikáció pedig segíthet felkészíteni egy egész populációt a veszélyre" - magyarázta.

"A növények nem olyan primitív organizmusok, mint amilyennek látszanak" - mondta Karpinski. "Rengetegféle ingert képesek fogadni, feldolgozni és fiziológiailag megjegyezni. A növényi sejtek közötti kommunikáció szintje ugyanolyan bonyolult, mint az állatok idegszövetében".

Még nem világos, hogy a növények között küldött információk egyszerű bináris figyelmeztetésekből vagy összetettebb információkból állnak-e, valamint az sem, hogy mindig "őszinték"-e, vagy néha szándékosan félrevezetőek lehetnek.

Az NAA evolúciós szempontból nagyon régi lehet, mivel a fotoszintézisért felelős kloroplasztiszokat használja - magyarázta Karpinski. Ezért feltételezhető, hogy minden zöld növényfaj - például a fák, a páfrányok, a mohák és a moszatok - képes elektromos jeleket generálni.

"Lenyűgöző, hogy a növények ilyen pontosan képesek információt továbbítani a föld feletti rendszerben, mivel ez azt jelenti, hogy ugyanezt a rendszert használhatják más szervezetekkel - például az őket beporzó rovarokkal - való "kommunikációra" - mondják a tanulmány szerzői.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.