Koronavírus-járvány

Ez az új, ijesztő tünet kisgyermekeknél, ha Omicronnal fertőződtek

Az amerikai orvosok figyelmeztetik a szülőket, hogy az ötévesnél fiatalabbaknál "ugató" köhögés alakul ki.

2022.01.08 10:43ma.hu

Amerikai tudósok azonosították az Omicron-változat új tünetét az öt év alatti gyermekeknél; az "ugató" köhögést, amely ijesztően hangozhat, ha a szülők meghallják.

Dr. Buddy Creech, a nashville-i Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának fertőző gyermekbetegségekkel foglalkozó szakértője szerint a legfiatalabb korosztályba tartozó Covid-páciensek egy részénél "kruppszerű" köhögés jelentkezik, amelyet az "ugató" hangról lehet azonosítani.

Ez azért történik, mondta Creech az NBC Newsnak, mert "a kisgyerekek légútjai annyira szűkek, hogy sokkal kevesebb gyulladás kell ahhoz, hogy eltömődjenek". Szerinte a legjobban úgy lehet megvédeni a legkisebb gyerekeket, akik még nem jogosultak az oltásra, ha "begubózzák" őket.

A krupp, amely a hangszalagok, a légcső és a hörgők fertőzése, jól ismert és általában könnyen kezelhető betegség, ezért az orvosok azt mondják a szülőknek, hogy ne essenek pánikba.

Bár a kruppos köhögés "ijesztő lehet", nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tüdővel bármilyen probléma van, mondta Dr. Amy Edwards, a clevelandi University Hospitals Rainbow Babies and Children's Hospital fertőző gyermekbetegségek szakértője.

"A fő kezelés az, hogy a felső légutakat nyitva és tisztán tartjuk, amíg a gyulladás le nem csillapodik" - mondta.

A kruppot számos vírus okozhatja, és általában hat hónapos és hároméves kor közötti kisgyermekeket érint, a legtöbb eset egyéveseknél fordul elő. A legtöbb kruppos eset enyhe lefolyású, és otthon is kezelhető, a tünetek általában 48 órán belül javulnak.

A világjárvány kezdete óta az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatai szerint csaknem 7,9 millió amerikai gyermeknél diagnosztizáltak Covidot.

A koronavírus a gyerekeknél általában enyhébb lefolyású, mint a felnőtteknél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.