Koronavírus-járvány

Brit tudósok figyelmeztetnek: másképp fertőz az omikron

A brit kutatókat meglepte, hogy a koronavírus omikron variánsa nem teljesen úgy fertőzi meg az emberi sejteket, mint a korábbi vírustörzsek.

2021.12.22 08:16ma.hu

Ravi Gupta, a Cambridge-i Gyógyító Immunológiai és Fertőzőbetegségek Intézet professzora szerint a tudósokat meglepte az omikron néhány sajátossága.

A professzor arra is figyelmeztetett, hogy "komoly aggodalomra ad okot, hogy az omikron nyomán megnőhet a megbetegedési és halálozási ráta" - írja az Infostart.

Gupta professzor a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta: "Nagyon nagy számú embert fog érinteni, mert olyan nagyon fertőző. Ez potenciálisan térdre kényszeríti az egészségügyi szolgálatot. Tehát nagyon kritikus helyzet elé nézünk".

Az omikron variáns a korábbi mutációkhoz képest máshogyan fertőzi meg az emberi szervezetet - hangsúlyozta a szakértő.

"Úgy tűnik ez potenciálisan a mutációk eredménye, és előfordulhat, de ne vegyük biztosra, hogy a deltához képest más lett a profilja. De még ha kicsit gyengébb is, a hatalmas számú fertőzés miatt látunk majd olyan embereket, akik nagyon betegek lesznek" - fogalmazott.

A professzor kiemelte, hogy folyamatosan vizsgálják a variánst, és "mindig tanulnak valami újat róla."

Nagy-Britanniában eddig 12 omikron-fertőzött halt meg, további 104 van kórházban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.