Egészségügy

Magyarországon egyedülálló kettős műtétet hajtottak végre Szegeden

Világviszonylatban is csupán néhány a mostanihoz hasonló esetet ismertettek.

2021.12.20 15:52MTI

Egy páciensen két szív-érrendszeri műtétet hajtottak végre a Szegedi Tudományegyetem orvosai - tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t.

Világviszonylatban is csupán néhány a mostanihoz hasonló esetet ismertettek, Magyarországon pedig ilyen kombinált beavatkozást ezidáig még nem végeztek - közölték.

Egy 85 éves férfin transzkatéteres aortabillentyű-beültetést és - hasi artériás értágulat miatt - fedett stentbeültetést hajtottak végre. A beavatkozás teljes egészében metszés nélküli technikával történt.

A közlemény idézi Palásthy Zsolt érsebészeti profilvezető főorvost, aki elmondta, hogy a technika és a személyi feltételek fejlődése révén napjainkra megvalósulhatott egy néhány éve még elképzelhetetlennek hitt műtét. Ezt a beavatkozást korábban csak egy nyitott szívműtét majd egy másik időpontban végzett nagy hasi érműtét formájában lehetett volna véghezvinni.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban az intervenciós kardiológiai és az érsebészeti munkacsoportok szoros együttműködésében végezték a műtétet.

Világszinten is nagy hatása lehet a most elvégzett szegedi műtétnek, mivel olyan speciális helyzetet oldottak meg az orvosok, amelynek operatív és klinikai tapasztalatait megosztva ennek a műtétnek a rizikója is tovább csökkenthető - áll a közleményben.

Hozzátették: lesznek még hasonló beavatkozások, ehhez egy komplex kardiovaszkuláris kiválósági centrumot szeretnének kialakítani a közeljövőben.

A címlapfotón balról jobbra: Prof. Dr. Varga Albert, Dr. Ruzsa Zoltán, Dr. Palásthy Zsolt, Prof. Dr. Lázár György (Forrás: SZTE)

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.