Tudomány

A világ első 3D-nyomtatott szeme a digitális protézisekre összpontosítja a figyelmet

Egy londoni lakos kapta meg a világ első 3D nyomtatott digitális szemét protézisként.

2021.12.03 16:26ma.hu

Az ígéretek szerint a protézis kifejlesztéséhez szükséges idő felére csökken, ráadásul valósághűbb is, mint más alternatívák.

Steve Verze egy 47 éves hackney-i mérnök, akinek 20 éves kora óta szüksége volt szemprotézisre. A múlt héten végre megkaphatta..

"Amikor kimegyek otthonról, gyakran vetek egy második pillantást a tükörbe, és nem tetszett, amit láttam" - mondta Verze egy sajtóközleményben. "Ez az új szem fantasztikusan néz ki, és mivel a 3D-s digitális nyomtatási technológián alapul, csak egyre jobb és jobb lesz."

A normál műszemeknél a szivárványhártyát kézzel festik fel egy korongra, amelyet aztán behelyeznek a szemgödörbe. Mivel azonban a szem a lélek ablakai, a fény a korongról visszaverődik, ahelyett, hogy a természetes íriszhez hasonlóan a teljes mélységig hatolna, csak még inkább elárulja a szemet.

Emellett a 3D nyomtatott szemek sokkal kevésbé invazívak, mivel az előkészítésük mindössze három hetet vesz igénybe, szemben a normál hat héttel. A hagyományos szemprotézis elkészítéséhez fizikai lenyomatot kell készíteni a szemgödörről, a 3D nyomtatónak viszont csak egy digitális szkennelésre van szüksége, ami nemcsak tisztább és gyorsabb, de pontosabb is.

Verze funkcionális szemét is beszkennelték, hogy a részletek a kettő között azonosak legyenek.

Mandeep Sagoo, a Moorsfields Szemkórház klinikai vezető professzora, ahol az eljárásra sor került, elmondta: "Reméljük, hogy a közelgő klinikai vizsgálat szilárd bizonyítékokkal szolgál majd ennek az új technológiának az értékéről, és megmutatja, hogy milyen különbséget jelent a betegek számára".

A 3D nyomtatás egyfajta forradalmat jelentett a protézisek világában, az okos gépeket különösen gyakran használják állatok, például teknősök, kutyák és kacsák, sőt még egy tukán végtagjainak olcsó és gyors pótlására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.