Koronavírus-járvány

Megvan, mitől képződik vérrög az AstraZeneca vakcinától

Felfedezték az AstraZeneca oltás vérrögképződő hatásának okát.

2021.12.02 13:30ma.hu

Egy brit-amerikai tudóscsoport azt állítja, hogy megtalálta az AstraZeneca Covid-19 vakcinájával immunizált egyes betegeknél a vérrögképződés "kiváltó okát".

A kutatók felfedezték, hogy a trombózisban szerepet játszó fehérje "képes stabil komplexeket képezni a klinikailag releváns adenovírusokkal". Az immunrendszer képes összetéveszteni a vérfehérjét (a vérlemezke 4-es faktorát) a vírussal, és antitesteket szabadít fel, hogy megtámadja azt. Az antitestek és a 4-es trombocita faktor ezután összecsomósodhatnak, vérrögöket kiváltva.

A tanulmányt a Science Advances folyóiratban tették közzé szerdán. A szerzők szerint a felfedezés "fontos lépést jelent az adenovírus alapú vakcina alkalmazása után néha kialakuló trombocitopéniás trombózis szindróma hátterében álló mechanizmusok feltárásában".

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vérrögök esetei "ultraritkák", mivel számos bonyolult tényezőnek kell egybeesnie ahhoz, hogy kialakuljanak.

A kutatásban az AstraZeneca tudósai is részt vettek, akik egy későbbi szakaszban kapcsolódtak be. "Bár a kutatás nem végleges, érdekes betekintést nyújt, és az AstraZeneca vizsgálja, hogyan lehet ezeket az eredményeket felhasználni e rendkívül ritka mellékhatás megszüntetésére irányuló erőfeszítéseink részeként" - mondta a vállalat szóvivője, akit a BBC idézett.

A brit kormány idén nyáron közölt számai szerint a vérrögök becsült általános előfordulási gyakorisága körülbelül 14,9 a vakcina egymillió adagjára vetítve.

A ritka, de súlyos mellékhatásról szóló jelentések több országot arra késztettek, hogy felfüggessze az AstraZeneca - hivatalos nevén Vaxzevria - oltásának alkalmazását. Később újra beadták, de különböző életkori korlátozásokkal. A brit hatóságok a 40 évnél fiatalabbaknak javasolták alternatív oltóanyagnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.