Tudomány

Magyarország és a világűr címmel jelent meg kötet a magyar űrkutatásról

A magyar űrkutatás és űrtevékenység több évtizedes múltját és jelenét mutatja be a Magyarország és a világűr című kötet, amely több mint hetven szakértő anyaga alapján készült.

2021.11.30 21:30MTI

"Ha ma lekapcsolnánk a világűrben működő berendezéseket, a világgazdaság és társadalmaink összeomlanának. A kommunikáció, a navigáció, a meteorológia, a földmegfigyelés elképzelhetetlen űrtevékenység nélkül. Az űreszközök mára a kritikus infrastruktúra részét képezik, ezért védelmük kiemelten fontos feladat. Az emberiség erőteljesen fokozni fogja űrtevékenységét az elkövetkező évtizedekben is. A cél az, hogy ebben a folyamatban Magyarország továbbra is érdemben vállaljon szerepet, ahogy tette ezt az űrkutatás hajnala óta" - írja Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a frissen megjelent kiadvány fülszövegében.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával megjelent kötet közel három évig készült Simon Tamás főszerkesztő vezetésével.

Alkotói nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint naprakészen bemutatni a világűr kutatását, valamint az űrtevékenység legfontosabb alkalmazásait, méghozzá mindezt magyar szemüvegen keresztül - olvasható a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A gazdagon illusztrált kiadványban az emberes űrrepüléstől kezdve a Naprendszer kutatásán és a magyar űripar csúcsteljesítményein keresztül az űralkalmazások széles köréig számos téma szerepel.

A kötet különlegessége, hogy az egyes oldalpárokhoz részletesebb szakmai háttérinformációt tartalmazó weboldalak kapcsolódnak. Ezek a háttéroldalak a könyv lapjairól leolvasható QR-kódok segítségével közvetlenül elérhetők.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.