Tudomány

Rekordáron, több mint 10 millió euróért kelt el egy Einstein-kézirat

Ez a legértékesebb Einstein-kézirat, amely valaha árverésre került.

2021.11.24 07:20MTI

Rekordáron, 11,6 millió euróért árverezték el a minden idők egyik legnagyobb tudósának tartott Albert Einstein (1879-1955) egy ritka, az általános relativitáselméletét előkészítő kéziratát kedden Párizsban.

Bár a Christie's már az aukciót meghirdetve is hangsúlyozta, hogy ez a legértékesebb Einstein-kézirat, amely valaha árverésre került, az aukciósház is csak 2-3 millió eurós leütési árral számolt előzetesen.

Az 54 oldalas, kézírásos munkát a német elméleti fizikus 1913-ban és 1914-ben Zürichben írta munkatársával és barátjával, Michele Bessóval. Bessónak köszönhető a Christie's szerint, hogy "a kézirat szinte csodával határos módon" fennmaradt, mivel Einstein valószínűleg nem vette volna a fáradságot, hogy megőrizze azt.

Einstein azt követően kezdett dolgozni általános relativitáselméletén, hogy 1905-ben felállította az E=mc2 képletet. 1913 elején kollégájával belefutott abba a problémába, amellyel a tudományos közösség évtizedek óta küzdött: a Merkúr bolygó pályájának anomáliájába. De sikerült megoldaniuk ezt a rejtélyt.

A kézirat számos apró hibát tartalmaz. Mikor Einstein észrevette ezeket, nem foglalkozott tovább a dokumentummal, azt Michele Besso vette magához.

A Christie's szakértője szerint az 1919 előtti időszakból nagyon ritkák az Einstein-kéziratok. A másik ismert dokumentum a fizikus kutatásainak ebből a periódusából az úgynevezett "zürichi jegyzetfüzet" 1912-13-ból, amely Jeruzsálemben, a Héber Egyetem Einstein-archívumában található.

Eddig a legmagasabb ár, amelyet egy Einstein-kézirat árverésen elért, 2,8 millió dollár (2,4 millió euró) volt, ezt az összeget egy Istenről szóló elmélkedésért fizették 2018-ban. 2017-ban Jeruzsálemben 1,56 millió dollárért kelt el a tudósnak a boldogság titkáról szóló levele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.