Koronavírus-járvány

Karikó Katalin és kutatótársa kapták az idei John Scott-díjat

A díjat a csaknem két évszázad során számos felfedező megkapta az ipar, a mezőgazdaság, a természet- és az orvostudomány területéről találmányaiért.

2021.11.19 21:21MTI

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman kapták az idei John Scott-díjat, a kétszáz éves múltra visszatekintő elismerést helyi idő szerint csütörtökön adták át a pennsylvaniai Philadelphiában.

A méltatás szerint a két kutató munkája olyan mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséhez vezetett, amelyek megmentik a világot a koronavírus-járvány pusztításától.

A díj fedezetét biztosító alapot John Scott skót gyógyszerész hozta létre az 1800-as évek elején azoknak a férfiaknak és nőknek elismerésére, "akik találmányai jelentős mértékben javították az emberiség kényelmét, jólétét és boldogságát". Az első elismerést 1822-ben adták át. A díjat a csaknem két évszázad során számos felfedező megkapta az ipar, a mezőgazdaság, a természet- és az orvostudomány területéről találmányaiért, köztük Marie Curie, Thomas Edison, a Wright-testvérek vagy Guglielmo Marconi - olvasható az elismerés honlapján.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Karikó Katalin és Drew Weissmant idén már több mint egy tucat díjjal jutalmazták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.