Tudomány

Egy több mint száz évvel ezelőtti vulkánkitörés hamufelhőjét sodorja a szél egy sziget felé

Az Alaszkai-félszigeten lévő vulkán ma is látható vulkáni hamut hagyott hátra.

2021.11.18 17:38MTI

Egy több mint száz évvel ezelőtti vulkánkitörés hamufelhőjét sodorja a szél az alaszkai Kodiak-sziget felé. A felhő, melyről vulkánkutatók adtak ki figyelmeztetést, a Novarupta nevű vulkán 1912-es erőteljes kitöréséből származik.

Az Alaszkai-félszigeten lévő vulkán ma is látható vulkáni hamut hagyott hátra. A laza hamu a Katmai Nemzeti Park és Rezervátum és a Tízezer Füst Völgye (Valley of Ten Thousand Smokes) nevű területen található, innen kapták fel az erős északnyugati szelek.

"Az év ezen időszakában általában ezek az északnyugati szelek lejutnak a katmai régióba, felkapják az 1912-es kitörés óta leülepedett hamut és nagy magasságokba emelik" - mondta Hans Schwaiger, az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) geofizikusa.

A szél várhatóan 160 kilométeres távolságba délkeletre, a Kodiak-sziget felé viszi a hamut. A repülőgépeknek légi riasztást adtak ki. A tudósok becslései szerint a hamufelhő nagyjából legfeljebb 2100 méterre emelkedik. A közeli lakott területeknél ez a hamuesőt okozhat.

A világ egyik legnagyobb vulkánkitörése volt a Novaruptáé: 1912. június 6-án kezdődött, három napon át tartott, a vulkáni hamut mintegy 30 ezer méter magasra lökte fel. A földtani intézet becslései szerint 15 köbkilométernyi magma lökődött ki. Ez volt a 20. század legerőteljesebb kitörése.

A hamu a Tízezer Füst Völgyében ülepedett le, helyenként mintegy 180 méteres vastagságban.

A Kodiak-szigeten, mely csak repülőgépen és kompon megközelíthető, mintegy 13 ezren élnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.