Árverés

A legnagyobb ismert triceratopszcsontvázat árverezik el Párizsban

A dinoszauruszcsontvázak iránt nagy érdeklődés mutatkozik, az árak rekordokat döntenek.

2021.09.01 08:52MTI

A legnagyobb ismert triceratopszcsontvázat árverezik el októberben Párizsban.

A Big John becenevű őshüllő 66 millió éve élt Laramidia szigetkontinensen, amely valaha Alaszkától húzódott Mexikóig. Iszapban tartósodott maradványait 2014-ben fedezte fel Dél-Dakotában Walter W. Stein Bill geológus. A fosszíliák restaurálását az olaszországi Triesztben végezték.

A kréta-tercier kihalási esemény előtt élő utolsó dinoszaurusznemek egyikéhez tartozó növényevő, az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz egy kisebb riválissal folytatott küzdelem közben pusztulhatott el sérüléséből - a csontos nyakfodoron tátongó lyukból - ítélve.

A 60 százalékban ép triceratopsznak ("háromszarvú arc") mintegy 200 csontját találták meg, ezeket kedden rakták össze a párizsi Marais negyed egyik galériájában, ahol bő másfél hónapon át lesz látható. A nyolc méter hosszú állat koponyája 2,62 méter hosszú - csaknem egyharmada a teljes testhossznak -, és két méter széles.

Big Johnt október 21-én árverezik el a Hotel Drouot aukciósházban, ahol az aukciót megelőző három napban lesz kiállítva a csontváz.

A dinoszauruszcsontvázak iránt nagy érdeklődés mutatkozik, az árak rekordokat döntenek a múzeumok és a kutatóintézetek nagy bánatára, amelyek nem képesek versenyezni a tehetős magángyűjtőkkel.

Tavaly októberben Párizsban valamivel több mint 3 millió euróért, a becsült ár duplájáért kelt el az egyik legrégibb dinócsontváz, a rettegett Tyrannosaurus rex ősapjának tartott alloszaurusz egy 150 millió éves példánya.

Nem sokkal korábban New Yorkban minden korábbit messze felülmúló összeget, 31,8 millió dollárt fizettek egy 67 millió éves T-rex-csontvázért.

E rekordok dacára tavaly Párizsban eladatlan maradt több dinócsontváz is, mivel az ajánlatok nem érték el a minimálisan elvárt összeget sem.

Az aukciósház 1,2-1,5 millió eurót remél a triceratopszcsontvázért, az árverést vezető Alexandre Giquello szakértő szerint mintegy 10 ember lehet a világon, akit érdekelhet egy ilyen tétel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.