Tudomány

Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök továbbképzés indul a Pécsi Tudományegyetemen

A képzés elindítását indokolva azt írták: a jövőben sok felkészült szakemberre lesz szükség a hidrogéntechnológia, köztük a tüzelőanyag-cellás termékek elterjedése miatt.

2021.08.20 19:33MTI

Az országban elsőként a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) indul tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök szakirányú továbbképzés.

A felsőoktatási intézmény az MTI-vel közölte, hogy a jövő februárban induló képzés lesz az első Magyarországon, amelyen a hallgatók nem csak egy-egy kurzuson, hanem két féléves programban sajátíthatnak el alapvető elméleti, műszaki és gyakorlati ismereteket.

Kvasznicza Zoltánt, a PTE MIK tanszékvezető egyetemi docensét idézve azt írták, hogy a gépipari és az energetikai szektornak szeretnének olyan szakmérnököket és szakembereket képezni, akiknek megfelelő műszaki ismeretei és képességeik vannak a tüzelőanyag-cellák és a kapcsolódó hidrogéntechnológiai berendezések gyártása, működtetése és továbbfejlesztése területén.

A tanszékvezető szerint a képzés elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt a tüzelőanyag-cellák mint villamosenergia-termelő berendezések, továbbá a hidrogénalapú energiatárolási rendszerek megtervezéséhez, méretezéséhez, összeszereléséhez és üzemeltetéséhez.

A képzés elindítását indokolva azt írták: a jövőben sok felkészült szakemberre lesz szükség a hidrogéntechnológia, köztük a tüzelőanyag-cellás termékek elterjedése miatt.

Jelezték: egyes gyártók már 2024-re jelentős szériában kívánnak hidrogéntechnológiai alapon működő gépkocsikat piacra dobni, és hazai vállalkozások is tervezik tüzelőanyag-cellás haszongépjárművek kifejlesztését és piaci bevezetését.

A közlés szerint a szakmérnök szakirányú továbbképzési szakra legalább alapképzésben, műszaki vagy agrárképzési területen szerzett mérnök szakképzettséggel vagy mérnökinformatikus szakképzettséggel rendelkezők jelentkezhetnek.

Az azonos elnevezésű szakemberképzésben legalább alapképzésben, műszaki képzési területen szerzett, nem mérnök szakképzettséggel vagy természettudományi képzési területen szerzett fizikus és vegyész végzettséggel, illetve fizikatanári vagy kémiatanári végzettséggel rendelkezők vehetnek részt.

A szakmérnökképzés tananyagának összeállításában, az oktatási eszközök kiválasztásában együttműködik a karral pécsi Kontakt-Elektro Kft., amely a tüzelőanyag-cellák fejlesztésében 16 éves tapasztalatot szerzett - olvasható az egyetem közleményében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.