Állati

Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknőst találtak

A genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán 2019-ben talált óriásteknős egy több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egyede.

2021.05.26 11:08MTI

A Chelonoidis phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre 2019 elején egy expedíció bukkant rá, amelyet a szigetek Nemzeti Parkja és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport szervezett.

A fajról úgy tudták, hogy több mint 100 éve kihalt.

A Yale Egyetem kutatói összehasonlították a két éve talált nőstény DNS-ét egy hím egyedével, amelyet a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtött be, és amelyet múzeumban őriznek.

A Fernandina szigetén őshonos Chelonoidis phantasticus egyike a Galápagos-szigeteken élő 15 óriásteknősfajnak, amelyből kettő már kihalt.

"A felfedezés kétségtelenül felébreszti ezen fajok talpraállításának reményét, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló esetet" - közölte Danny Rueda, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatója.

Magányos George, a Chelonoidis abingdonii faj utolsó képviselője 2012-ben pusztult el utódok nélkül, mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel. Magányos George a Galápagos-szigetek emblémájává vált.

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.