Tünemény

Látványos meteorhullásra készülhetünk a napokban

Áthaladunk a Halley üstökös törmelékén.

2021.05.04 10:35ma.hu

Április, május hónapokban minden évben áthaladunk a Halley-üstökös hátrahagyott törmelékén, mely nem más, mint az Éta Aquaridák meteorraj. Földünk útját ezek keresztezik a hetekben, a meteorraj maximumát pedig, a Vega Csillagászati Egyesület szerint, csütörtök hajnalban érjük el. Óránként akár tucatnyi meteor is elsuhanhat a fejünk felett (ZHR=50, azaz kb. 50 hullócsillag lenne megfigyelhető óránként, ha a meteorraj kiinduló pontja pontosan a fejünk felett lenne. A valóságban látható meteorok száma ennél valamivel kevesebb).

A legjobb elhelyezkedés, ha kelet felé nézünk, és a horizont felett 50-60 fokkal kémleljük az eget - írja az Időkép.

Az időjárás csütörtök hajnalban több felhőt ígér, így hullócsillag vadászatra a kedd éjjel, szerda hajnal lesz az alkalmasabb időpont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.