Tudomány

Felnőttéválási rituáléra utalnak egy barlangban talált színes kézlenyomatok

Több tucat fekete és piros kézlenyomat borítja egy mexikói barlang falát, a régészek szerint ezek az egykor ott élő maják felnőttéválási rituáléjához kötődhetnek.

2021.05.03 12:32MTI

Sergio Grosjean régész szerint a kézlenyomatokat valószínűleg a pubertáshoz érkező gyerekek készítették, méretük és a színek elemzésével következtetni lehet a kéznyomatok jelentésre.

A rituális fekete kéznyomatok a halált szimbolizálták, ám ez nem azt jelentette, hogy meg fogják őket ölni, hanem magát a halált, rituális szempontból. A vörös lenyomatok pedig a háborúra vagy az életre utaltak - magyarázta a tudós.

A barlangból más, maja korszakból származó leletek is előkerültek, köztük egy faragott portré és hat festett dombormű, amelyek az i. sz. 800-1000 között készültek. A régiót akkoriban súlyos szárazság sújtotta, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a maják hirtelen elhagyták nagyobb városaikat.

Az első maja települések csaknem 4000 éve keletkeztek, és amikor az 1500-as évek elején megjelentek a spanyol hódítók, még mindig álltak a nagy központok.

Több millió maja él ma is elszórt közösségekben Mexikó délkeleti államaiban, valamint Guatemala és Belize területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.