Tudomány

Több százan váltottak már jegyet és kezdtek felkészülni a Virgin Galactic által szervezett űrutazásokra

A kiképzőprogram két napig tart, és egy elméleti oktatást és centrifugában végzett teszteket foglal magában.

2021.04.13 08:40MTI

Több százan váltottak már jegyet és kezdtek felkészülni a Virgin Galactic által szervezett űrutazásokra, hogy néhány percre, esetleg napra átélhessék a súlytalanság érzését.

Főként a gazdagok köréből készülődnek sokan arra, hogy részt vegyenek számos magáncég - köztük a Virgin Galactic, a Blue Origin és a SpaceX - által meghirdetett űrutazásokon. Már építik és tesztelik azokat az űrhajókat, amelyek szuborbitális repülésre viszik az ügyfeleket.

Glenn King, az űrutazásokra előkészítő pennsylvaniai National Aerospace Training and Research Center igazgatója elmondta, hogy központjuk már mintegy 400 jövőbeli Virgin Galactic utast képezett ki az útjaikra. "A legidősebb személy, akit én képeztem ki, 88 éves volt" - mondta King az AFP francia hírügynökségnek.

A kiképzőprogram két napig tart, és egy elméleti oktatást és centrifugában végzett teszteket foglal magában. Utóbbi azt jelenti, hogy a kiképzés alatt álló személyt egy együléses fülkébe ültetik egy nyolc méter hosszú kar végén és körbe-körbe forgatják, hogy szimulálják a gravitációs erőt.

A NASA űrsiklói személyzetének kiképzése két évig tartott, de a kereskedelmi űripar által ez drasztikusan csökkent, mivel oly sok ember akar a világűrbe eljutni" - mondta King.

"Nincs két év ezen emberek képzésére, napokra csökkentettük, hogy utazhassanak. Ők nem személyzet, ők szigorúan csak utasok. Nekik nincs sok feladatuk, csak pihennek, de el kell viselniük a gravitációs erőt az induláskor és a visszaérkezéskor" - magyarázta.

"És ha már pályán vagy, csak élvezed a kilátást az ablakból" - tette hozzá.

King elmondta, hogy a kiképzettek 99,9 százaléka megfelelt a kurzuson.

A legnagyobb akadályt a mindenki számára történő űrutazás előtt annak ára jelenti, amely néhány ezer dollártól akár 10 ezer dollárig terjedhet, ha különleges ellátás vagy orvosi megfigyelés szükséges.

Mintegy 600-an váltottak jegyet a Richard Branson brit milliárdos Virgin Galactic cége által kínált űrutazásokra és több ezren vannak várólistán.

A Virgin Galactic azt reméli, hogy 2022 elején megvalósíthatja az első ilyen utat, és legalább 400-at tervez majd évente.

Elon Must SpaceX űrvállalkozásának első útja, amelyen Jared Isaacman amerikai milliárdossal három másik kiválasztott személy vesz részt, várhatóan már szeptember közepén indul. Ez lesz az első olyan űrutazás, amelyen egyik résztvevő sem profi asztronauta. A legénység űrhajóskiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.