Koronavírus-járvány

A brazil mutáns ellen gyengébb védelmet ad az egyik kínai vakcina

Több mint 12 ezer önkéntest vizsgáltak.

2021.04.12 07:36MTI

Csak 50,7 százalékban véd a kínai fejlesztésű CoronaVac oltóanyag az eredeti, vuhaninál agresszívebben fertőző brazil koronavírus-variáns ellen - adta hírül vasárnap a vakcinát Brazíliában gyártó Butantan intézet.

Az MTI szerint az adat annak a felmérésnek az eredménye, amelyet Brazíliában 12 400 önkéntesre kiterjedőn végzett az intézet. A Butantan tudatta azt is, hogy a vakcina legalább 83,7 százalékban enyhíti annyira a vírusvariáns okozta megbetegedést, hogy nincs szükség kórházi vagy orvosi ellátásra.

Az intézet felmérése dokumentációját elküldte a The Lancet című tekintélyes orvosi lapnak.

Brazíliában a CoronaVac az oltási hadjárat fő vakcinája, amelyet a kínai Sinovac Biotech cég fejlesztett ki.

A 211 millió lakosú dél-amerikai országban szombatról vasárnapra 1803-an haltak meg a járvány miatt, velük a halálos áldozatok száma 353 ezer fölé emelkedett.

A kínai járványügyi központ vezetője szombaton egy konferencián beszélt arról, hogy "nem túl magas" a hatékonysága a jelenleg használt kínai koronavírus-elleni vakcináknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.