Tudomány

Rekonstruálták, milyen lehetett Tutanhamon fáraó apjának arca

Az arcot az úgynevezett Manchester-módszerrel "hozták elő a múlt sötétjéből".

2021.03.24 18:46MTI

Digitálisan rekonstruálták, milyen lehetett az arca annak az ókori egyiptomi fáraónak, akit Tutanhamon apjának tartanak.

Maradványait 1907-ben találták meg az egyiptomi Királyok Völgyében, néhány méterre Tutanhamon sírjától. Több mint egy évszázaddal a KV55 jellel ellátott sír felfedezése után genetikai elemzést végeztek, amely a sírban talált más elemekkel együtt arra utalt, hogy Tutanhamon biológiai apjának maradványairól van szó - írta a LiveScience.com.

A régészek arra következtettek, hogy a férfi az i.e. 1353 és 1335 között uralkodó Ehnaton volt, aki először vezetett be monoteizmust Egyiptomban. Más tudósok szerint a maradványok valódi kiléte még mindig bizonytalan.

A hónapokon át tartó rekonstrukciót a szicíliai Törvényszéki Antropológiai, Paleontológiai, Bioarcheológiai Kutatóközpont (FAPAB) tudósai végezték a brazil Cicero Moraesszel együttműködve, aki régmúltbéli arcok rekonstrukcióiról ismert - írta a FAPAB szóvivője a Facebookon.

A KV 55-ös arcának korábbi rekonstrukcióitól eltérően az új modellnek nem készítettek hajat, nem visel ékszert, sem más díszeket, egyedül az arcvonásokra koncentráltak.

Az arcot az úgynevezett Manchester-módszerrel "hozták elő a múlt sötétjéből" - fogalmazott Francesco Galassi, a FAPAB társalapítója.

"Az anatómia szabályai szerint az arcizmokat és a szalagokat a koponyamodellen alakítottuk ki. Erre helyeztük a bőrt, a szövetek vastagságának átlagos értékeit tudományosan határoztuk meg - írta Galassi a LiveScience-nek.

Ehnaton a trónra IV. Amenhotepként lépett, új nevét, ami Aton - az egyiptomi napisten - szolgálóját jelenti, uralkodása elején vette fel. Ezután vallási-kulturális reformot hajtott végre.

A régészek dísztelen sírban találták meg, benne Ehnaton nevét viselő téglákra bukkantak. Egy másik koporsó és mumifikált szerveket tartalmazó edények a fáraó mellékfeleségéé, Kiáé lehettek a FABAP közleménye szerint.

A KV 55-ben rejlő halottat mumifikálták, de ásás közben szétesett a hús, csak a csontváz maradt fenn. Kilétéről hosszas viták folytak, a genetikai elemzés arra utal, hogy III. Amenhotep fia és Tutanhamon apja volt, ami tovább erősíti azt a feltételezést, hogy Ehnatoné lehetett a sír.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.