Tudomány

Újabb megfigyeléseket végeztek az elsőként felfedezett fekete lyukon

A Cygnus X-1 feketelyukrendszerben lévő 21 naptömegű fekete lyuk olyan sebességgel forog, amely közelít a fény sebességéhez.

2021.02.19 16:40MTI

Újabb megfigyeléseket végeztek az elsőként felfedezett fekete lyukon - közölték pénteken a Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAOC) kutatói.

Ausztrál és amerikai kutatókkal együttműködve végzett vizsgálataik eredményeiről a Science és az Astrophysical Journal című tudományos lapokban számoltak be.

A Cygnus X-1 feketelyukrendszerben lévő 21 naptömegű fekete lyuk olyan sebességgel forog, amely közelít a fény sebességéhez.

Ez a Földhöz egyik legközelebb lévő fekete lyuk. Bár 1964-ben fedezték fel, csak 2011-ben mérték meg először a Cygnus X-1 tömegét és távolságát.

A legutóbbi kutatás során az amerikai VLBA (Very Long Baseline Array) hálózatot, egy tíz rádióteleszkópból álló rendszert és egy különleges technikát alkalmaztak a fekete lyuk és a Föld távolságának megállapítására: ez 7240 fényév.

Ez alapján újrakalkulálták a tömegét, és megállapították, hogy a Cygnus X-1 tömege a Nap tömegének 21-szerese, ami 50 százalékkal nagyobb, mint a korábbi becslések szerint.

A frissített mérések alapján meg tudták állapítani, hogy a fekete lyuk hihetetlen gyorsasággal, a fény sebességéhez hasonló sebességgel forog, gyorsabban, mint bármely eddigi felfedezett fekete lyuk - mondta Kou Li-csün, a tanulmány egyik szerzője, a NAOC munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.