Koronavírus-járvány

Önkénteseket fertőznek meg koronavírussal, hogy vizsgálják a vakcinák és kezelések hatékonyságát

Az úgynevezett "human challenge" kutatást, vagyis kontrollált humán fertőzéses vizsgálatot néhány héten belül kezdik meg 90 önkéntessel.

2021.02.17 15:09MTI

A világon elsőként egészséges és fiatal önkénteseket fognak megfertőzni az új típusú koronavírussal a kutatók Nagy-Britanniában az oltóanyagok és kezelések hatékonyságának tesztelése, valamint a vírus működésének és terjedésének jobb megértése céljából.

Az úgynevezett "human challenge" kutatást, vagyis kontrollált humán fertőzéses vizsgálatot néhány héten belül kezdik meg 90 önkéntessel - írja a BBC News.

A 18 és 30 éves kor közötti alanyokat biztonságos és kontrollált környezetben fertőzik meg a vírussal és az orvosok folyamatosan figyelni fogják az egészségi állapotukat.

Az ilyen típusú tanulmányok kulcsszerepet játszottak különböző betegségek, köztük a malária, a tífusz, a kolera és az influenza kezelésének kifejlesztésében.

A mostani vizsgálat segíteni fogja a kutatókat annak meghatározásában, hogy mi az a legkisebb mennyiség az új típusú koronavírusból, amely már elegendő a megfertőződéshez és az immunrendszer miként reagál erre.

Mindez segíteni fogja a koronavírus okozta Covid-19 jobb megértését, valamint hozzájárul új vakcinák és kezelések kifejlesztéséhez.

A tanulmány a brit kormány vakcina-munkacsoportja, az Imperial College London, a Royal Free London NHS Foundation Trust és a hVIVO vállalat együttműködésében valósul meg.

"Arra számítunk, hogy ezek a tanulmányok egyedülálló betekintést nyújtanak a vírus működésébe és segítenek megállapítani, hogy melyek azok az ígéretes vakcinák, amelyek a legnagyobb eséllyel megakadályozzák a megfertőződést" - mondta Clive Dix, a munkacsoport ideiglenes vezetője, hozzátéve, hogy nagy szükség van újabb vakcinák és kezelések kifejlesztésére.

Kezdetben azzal a vírusváltozattal fogják megfertőzni az önkénteseket, amely a járvány tavaly márciusi kirobbanása óta cirkulál Nagy-Britanniában, és kis kockázatot jelent az egészséges felnőttekre nézve.

Az alanyok egy részét valószínűleg beoltják egy már jóváhagyott oltóanyaggal és csak ezt követően fertőzik meg őket, hogy megállapítsák, melyik a leghatékonyabb vakcina.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.