Tudomány

Ókori görög síremlék szobrait tárták fel Athén közelében

A műkincseket a paianiai új városháza építésekor fedezték fel.

2021.01.25 11:50MTI

Egy ókori görög síremlék nőalakokat ábrázoló szobrait tárták fel Athéntól keletre, Paiania településen - jelentette be vasárnap a görög kulturális minisztérium.

A műkincseket a paianiai új városháza építésekor fedezték fel. A minisztériumi közlemény szerint a sír töredékesen maradt fenn, az életnagyságú szobrok a nőalakok fejei nélkül kerültek elő.

Az életnagyságú szobrok egyike, amely feltehetően egy előkelő és gazdag nőt ábrázol, gondosan kidolgozott széken ül, lába zsámolyon pihen, öltözete ión tunika és köpeny. A másik szobor a gyógyítójáról készült - idézte a greekreporter.com a közleményt.

Az ábrázolás témája a Kr. e. 4. századi sírok díszítésére jellemző. Hasonló síremlékeket tártak fel korábban Markopoulóban, Meszogaiában ész athéni Kerameikosz temetőben.

A most feltárt szobrokat a Vravronai Régészeti Múzeumba szállították. A régészek szerint az ásatási helyen valószínűleg újabb leletek várhatók.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.