Állati

Hímek nélkül születtek ivadékai nőstény sasrájáknak egy új-zélandi akváriumban

A cápákhoz képest a rájáknál viszonylag ritka a spermiumtárolás.

2021.01.22 17:39MTI

Ivadékai születtek két nőstény sasrájának egy új-zélandi akváriumban, pedig hímek nem éltek velük - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

A két nőstény, Nibble és Spot az aucklandi SEA Life Kelly Tarlton vízi állatkert egy alagúttal bejárható akváriumában laknak. Szilveszterkor utódaik jöttek világra, noha két éve nem jártak hímek a közelükben.

Andrew Christie, az akvárium kurátora azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a ráják szervezetében spermiumok maradtak az utolsó aktusok óta. Úgy véli, ezek a spermiumok az ovulációt várva akár egy-két évig is készen állhatnak a megtermékenyítésre.

"Különösen gyakorinak tűnik az olyan fajoknál, amelyek egyedei elég ritkán találkoznak" - mondta el Adele Dutilloy, az új-zélandi vízi és légköri kutatóközpont (NIWA) halbiológusa.

A spermiumraktározást januárban fedezte fel Dutilloy mélytengeri cápáknál, melyeknek "a lehető legtöbbet kell kihozniuk egy-egy párosodási lehetőségből".

Az aucklandi akvárium esetében azonban a biológus szerint valószínűbb, hogy úgynevezett parthenogenezissel, vagyis szűznemzéssel jöttek világra az utódok, ilyenkor a petesejt megtermékenyítés nélkül alakul embrióvá.

A cápákhoz képest a rájáknál viszonylag ritka a spermiumtárolás, míg a szűznemzést már bizonyították Nibble és Spot fajának közeli rokonainál, a foltos sasrájáknál.

Egy sydney-i foltos sasrája, a 11 éves Freckle 2018-ban hozott világra ivadékokat szűznemzéssel, majdnem 10 évig nem találkozott hímmel.

Akárhogy is történt, a biológus úgy tudja, a sasrájáknál először figyelhették meg a hímek nélküli fialást. Csak genetikai vizsgálattal lehet megállapítani, szűznemzés vagy spermiumraktározás áll-e a háttérben - magyarázta.

Az aquapark akkor teszi lehetővé a teszteket, ha a kis ráják már megnőttek. Addig látogatóktól és a nagyobb halaktól elzárva nevelik őket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.