Űrkutatás

Először indítottak idén űrrakétát Vosztocsnijból

További 5 várható még.

2020.12.20 12:50MTI

Az idei év első rakétaindítását hajtották végre pénteken az orosz távol-keleti Vosztocsnij repülőtérről, a Szojuz-2.16 hordozórakéta a brit OneWeb cég 36 műholdjával emelkedett fel.

A Fregat-M gyorsítóblokk levált a harmadik fokozattól. A OneWeb egy 672 egységből álló műholdhálózatot szeretne kiépíteni, amellyel olcsó internet- és telefonszolgáltatást biztosítana világszerte. A mostani felbocsátás 110-re növeli a brit cég alacsony Föld-közeli pályán keringő szputnyikjainak számát.

A OneWeb műholdjaiból először 2019. február 28-án bocsátottak fel hatot a Francia Guayana-i Kourouból, Szojuz-SzT űrhajóval, amit még két indítás követett a kazahsztáni Bajkonúrból. A cég szputnyikrendszere a tervek szerint jövőre lesz képes az egésznapos kapcsolatot biztosítani, de a műholdak üzleti alkalmazásának megkezdését már ez évre ígérték.

A Roszkoszmosz, az Arianespace és a OneWeb között 2015-ben megkötött megállapodás szerint a brit cég műholdjaival összesen 21 Szojuzt kell felbocsátani. A felek további öt rakétaindítás opciójáról is megegyeztek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.