Tudomány
A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
A mesterséges húsból első körben "csirkehúsfalatkákat" fognak készíteni, ám hogy a termék mikortól lesz elérhető, azt egyelőre nem jelentette be a vállalat.
2020.12.02 11:41MTISzingapúr a világon elsőként engedélyezte laboratóriumi körülmények között előállított csirkehús értékesítését - írja a BBC News.
A Szingapúri Élelmiszerbiztonsági Hivatal (SFA) döntése értelmében az Eat Just nevű San Franciscó-i startup megkezdheti a "tiszta" - vagyis élő állat levágása nélkül előállított - hús árusítását.
A mesterséges húsból első körben "csirkehúsfalatkákat" fognak készíteni, ám hogy a termék mikortól lesz elérhető, azt egyelőre nem jelentette be a vállalat.
Az SFA szerint egy szakértői munkacsoport vizsgálta meg az Eat Just gyártásellenőrzési és tesztelési adatait. "A tervezett felhasználási mennyiség az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos, ezért Szingapúrban értékesíthető a termék az Eat Just csirkefalatkáinak összetevőjeként" - írta a hivatal.
A hagyományos húsfélék alternatívái iránti kereslet növekszik, mivel a fogyasztók egyre tudatosabbak a saját egészségüket, az állatok jólétét és a környezetvédelmet illetően.
Az alternatív húsok piaca akár 140 milliárd dolláros (41 ezer milliár forint) is lehet a következő évtizedben, ami a globális húsipar nagyjából 10 százalékát jelenti.
A növényi alapú húshelyettesítők, például a Beyond Meat termékei ma már számos élelmiszeráruház és étterem kínálatában megtalálhatóak.
Az Eat Just termékei azonban nem növényi alapúak, hanem állati izomsejtekből állítják elő őket laboratóriumi körülmények között. Az eljárás során nem használnak antibiotikumokat.
A mesterséges hússal foglalkozó startupok legnagyobbjai, az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates támogatását élvező Memphis Meats gőzerővel igyekeznek belépni a piacra megfizethető és ízletes termékeikkel.
A szingapúri Shiok Meats jelenleg laboratóriumi körülmények között próbál rákhúst előállítani.
A cégek nagy része a mesterséges húsok fogyasztásával járó környezeti előnyöket hangsúlyozza, ám néhány kutató szerint bizonyos körülmények között ez az alternatíva még akár ártalmasabb is lehet a klímaváltozás szempontjából.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 19:39 Száznál is többen megfertőződtek Belgium egyik idősotthonában a brit vírusmutációval
- 18:31 Az oltás második dózisa után erősebben jelentkeztek a mellékhatások az izraeli oltottaknál
- 17:24 Volt hatos a lottón!
- 16:43 Tolatás közben halálra gázoltak egy gyalogost Mosonmagyaróváron
- 16:40 Kisiklott egy tehervonat Murakeresztúron
- 15:44 Melegszik a levegő a héten
- 14:40 Ausztriában két héttel meghosszabbítják a teljes zárlatot
top fórum témák:
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2020.06.12 11:00
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2020.05.06 19:27
- JólVanna2020.03.13 00:19
- Tanár urak, írjatok egy töri könyvet!2020.03.13 00:00
- Most akkor mi van Iránnal?2020.03.12 23:25