Tudomány

Megtalálták Skócia legrégebbi hídját a Teviot folyóban

Az évszázadokon át a folyó mélyén nyugvó hidat két éven át tartó régészeti vizsgálatok tárták fel.

2020.10.31 03:30MTI

Megtalálták Skócia legrégebbi hídját, a térség egyik legfontosabb középkori épített szerkezetét a Teviot folyó vizében Ancrum közelében.

Az évszázadokon át a folyó mélyén nyugvó hidat két éven át tartó régészeti vizsgálatok tárták fel - közölte a Skócia Történelmi Környezete kulturális ügynökség (HES).

A szakemberek történeti kutatásokat, terepfeltárásokat, drónfelvételeket, víz alatti régészetet és szénizotópos kormeghatározást alkalmaztak az elveszett híd megtalálásához. A híd faanyagának kormeghatározása megerősítette, hogy az 1300-as évek közepén építették, ezzel ez az eredeti helyzetében megtalált, legöregebb híd Skóciában.

II. Dávid skót király és III. Eduárd angol király uralkodása idején épült a skóciai határvidéken fekvő folyón, stratégiai és történelmi fontosságú volt. Rajta haladt keresztül a Via Regia, azaz a Királyok útja Edinburghból a határig. Áthaladhatott rajta V. János király 1526-ban, akárcsak Mária, a skótok királynője 1566-ban - olvasható a BBC News hírportálon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.