Csillagászat

Rejtélyes bolygó lebeg a galaxisunkban - videó

A kóbor bolygó tömege valahol a Föld és a Mars között lehet.

2020.10.29 19:11ma.hu

Gravitációs mikrolencsézéssel akadtak egy, a galaxisunkon keresztül lebegő kóbor bolygóra a csillagászok. Valamivel kisebb mint a Föld, így ez lehet az eddigi legkisebb csillagközi bolygó. De akár lehet a Tejútrendszerhez tartozó égitest is, amelyik csak igen távoli pályán kering, de ennek igen kicsi a valószínűsége. Ha esetleg mégis van csillaga, az a következő évek során minden bizonnyal ki fog derülni.

A csillagközi bolygó vagy kóbor bolygó olyan, bolygótömegű égitest, mely nem kering egyetlen csillag körül sem, hanem a csillagközi térben szabadon halad. A bolygórendszerek keletkezésekor, a modellszámítások alapján, a keletkező bolygók jelentős része, a többi bolygóval való kölcsönhatásának következtében, központi csillagába zuhan és megsemmisül, vagy kilökődik a csillagközi térbe. A kilökődött bolygók megfigyelése nagyon nehéz, mert saját fényük, életük első, rövid időszakát leszámítva nincsen. Mivel az ilyen égitestekről, amennyiben felfedezik őket, nehéz kimutatni, hogy a bolygókhoz hasonlóan, csillag körüli protoplanetáris korongból, vagy a csillagokhoz hasonlóan, gázfelhők összehúzódásával keletkeztek-e, ezért sokan a bolygó megnevezést is vitatják.

A gravitációs mikrolencse-hatás a gravitációs lencsék egy speciális esete, amikor a távoli fényforrás előtt elhaladó, sötét égitest rövid időre fókuszálja a fényforrás fényét. A jelenség számos olyan égitest felfedezésében segíthet, melyek túl halványak ahhoz, hogy egyéb, közvetlen módszerekkel észlelni lehessen őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.