Járvány

Kilenc órán át aktív marad a bőrön a koronavírus

A SARS-CoV-2 hosszabb életképessége az emberi bőrön növeli a fertőzésveszélyt, a kézmosás azonban csökkenti.

2020.10.19 15:49MTI

Egy friss tanulmány alapján kilenc órán át aktív marad az emberi bőrön a SARS-CoV-2, azaz az új koronavírus. Az influenza A vírus ezzel szemben nagyjából 1,8 órán át marad életképes a bőrfelületen.

Hirosze Rjohei, a Kiotó Prefektúrai Orvostudományi Egyetem munkatársa és kollégái szerint a SARS-CoV-2 életképessége az emberi bőrön fokozhatja érintkezéssel terjedő fertőzés kockázatát az influenza A vírushoz képest.

A szakértők a halálozás után körülbelül egy nappal gyűjtött bőrmintákon végeztek teszteket.

A koronavírust és az influenzavírust is 15 másodpercen belül inaktiválja az etanol vegyület, amelyet kézfertőtlenítő szerekben alkalmaznak. A SARS-CoV-2 hosszabb életképessége az emberi bőrön növeli a fertőzésveszélyt, a kézmosás azonban csökkenti.

A tavaly év végén Kínából indult járvány eddig igazoltan több mint 39,9 millió embert fertőzött meg a világon, a halálos áldozatok hivatalos száma 1 113 352 az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatgyűjtő oldala szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.