Tudomány

A valaha mért legkisebb időtartamot rögzítették német tudósok

Az úgynevezett zeptoszekundumok tartományába tartozik.

2020.10.16 17:33MTI

A valaha mért legkisebb időtartamot rögzítették német atomfizikusok.

A frankfurti szakértők berlini és hamburgi kollégáikkal együttműködve határozták meg a valaha megmért legkisebb, elképzelhetetlenül rövid időtartamot, amely az úgynevezett zeptoszekundumok tartományába tartozik - közölte pénteken a frankfurti Goethe Egyetem.

Egy zeptoszekundum 1 másodperc egymilliárdod részének egy billiomod része, vagyis a másodperc szorozva 10 a mínusz 21-en.

A kutatók azt mérték, mennyi időre van szüksége egy fényrészecskének, hogy áthaladjon egy hidrogénmolekulán: 247 zeptoszekundumra. A méréshez többek között röntgenfényt használtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.