Tudomány

Gyapjas rinocérosz lehetett egy 14 ezer éve élt kölyökkutya utolsó vacsorája

Egy tökéletesen fennmaradt, jégkorszaki kutyaszerű állat vizsgálatakor fedezték fel a gyomrában valószínűleg az egyik utolsó gyapjas rinocérosz maradványait.

2020.08.18 11:55MTI

Orosz kutatók 2011-ben tárták fel a szibériai Tumatnál lévő lelőhelyen a kutyaféle - kutya vagy farkas - maradványait. Az állat gyomrában szőrös bőrszövetdarabot találtak. Először az enyhén sárgás szőr alapján a szakértők úgy vélték, barlangi oroszlántól származik - írja a Cnn.com.

A stockholmi Svéd Természettudományi Múzeumban végzett vizsgálatok azonban más eredményre jutottak.

Love Dalen, a Stockholmi Egyetem és a Svéd Természettudományi Múzeum közös Paleontológiai Központjának professzora elmondta, rendelkeznek egy minden emlős adatát és mitokondriális DNS-ét tartalmazó adatbázissal, mely alapján a gyomorban talált minta szinte tökéletes egyezést mutatott a gyapjas rinocérosszal.



"Ez teljesen példátlan. Nem tudok egyetlen olyan fagyott jégkorszaki húsevőről, melynek belsejében szövetdarabot találtak volna" - mondta Dalen.

Radiókarbonos kormeghatározást végeztek a szöveten, ennek eredménye szerint a rinocéroszbőr mintegy 14 400 éves lehetett.

"A kölyökkutya korát 14 ezer évesre becsülik. Azt is tudni lehet, hogy a gyapjas rinocérosz 14 ezer éve halt ki. Így nagy eséllyel ez a kutya az egyik utolsó példányból evett" - emelte ki a szakértő.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogyan került a rinocéroszdarab a fiatal kutyaszerű állat gyomrába.

Edana Lord, a Paleontológiai Központ egyik munkatársa szerint ezek az állatok nagyjából akkorák lehettek, mint a modern kori szélesszájú orrszarvúk, tehát lehetetlen, hogy a kis állat maga ölte meg.

A tudósok azt is érdekesnek találták, hogy a kölyökkutya nem sokkal azután múlt ki, hogy evett a rinocéroszból, a gyomrában talált darabot ugyanis nem tudta még megemészteni.

Elméletük szerint lehetséges, hogy a kölyök vagy anyja egy rinocéroszbébiből táplálkoztak éppen, amikor annak anyja bosszút állt rajtuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.