Tudomány

Európa legkorábbi ismert csonteszközeit azonosították brit régészek

A csonteszközök egy ló csontjaiból származnak, amelyet a területen lévő emberek leöltek a húsáért.

2020.08.12 20:30MTI

Európa legkorábbi ismert csonteszközeit azonosították brit régészek, a félmillió éves eszközöket az angliai Sussex grófság nyugati részén lévő Boxgrove őskőkorszaki lelőhelyen találták - adta hírül a BBC News honlapja szerdán.

A lelőhelyet az 1980-90-es években tárták fel. A csonteszközök egy ló csontjaiból származnak, amelyet a területen lévő emberek leöltek a húsáért.

Az állat maradványai körül talált kőszilánkokból a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a területen legalább nyolc ember készített nagy kovakő késeket munkálataikhoz.

Nagy-Britanniában a Boxgrove lelőhelynek nincs párja, a régészek több száz kő eszközt találtak ott állatcsontokkal együtt, amelyek 500 ezer évesek. A szakemberek szerint a heidelbergi emberek, a neandervölgyi ember és a modern ember feltételezett közös ősei készíthették az eszközöket. A heidelbergi ember térségbeli jelenlétét igazolja az a lábrszárcsont, amelyet a lelőhelyen találtak, ez a fellelt legöregebb emberi csont Nagy-Britanniában.

Az őskőkorszak mintegy 2,4 millió éve kezdődött és 11 500 évvel ezelőttig tartott, ekkor vált tudatossá a kő- és csonteszközök készítése az emberek körében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.