Tudomány

Szívcsontot azonosítottak a csimpánzok egy részénél

A csimpánzok anatómiai szempontból hasonlítanak az emberhez, ami alapján felmerül a kérdés, hogy vajon embereknél is előfordulhat-e szívcsont.

2020.06.11 16:33MTI

Szívcsontot azonosítottak a csimpánzok egy részénél az angliai Nottinghami Egyetem kutatói.

A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány szerint nagyon kevés állatfaj rendelkezik szívcsonttal (os cordis), ami különösen izgalmassá teszi a mostani felfedezést - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A közönséges csimpánz veszélyeztetett faj, amelynek egyedeinél nagyon gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek. A csimpánzok szívének alapos tanulmányozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy fejleszteni lehessen az állatok egészségének megóvására irányuló erőfeszítéseket és a faj hatékony védelméhez is elengedhetetlen.

A mostani eredmények szerint az aprócska, mindössze néhány milliméteres szívcsont nagyobb valószínűséggel volt jelen idiopátiás miokardiális fibrózissal élő csimpánzoknál.

A miokardiális fibrózis a leggyakoribb szívbetegség a csimpánzoknál és összefüggésben van a szabálytalan szívműködéssel, valamint a hirtelen szívmegállással.

A Nottinghami Egyetem kutatója, Catrin Rutland szerint a csimpánzok anatómiai szempontból hasonlítanak az emberhez, ami alapján felmerül a kérdés, hogy vajon embereknél is előfordulhat-e szívcsont.

A tulokformák alcsaládjának számos tagja, köztük a szarvasmarha és a bölény is rendelkezik szívcsonttal, amely gyakran a juhoknál, vidráknál, kutyáknál és tevéknél is előfordul. Az os cordis olykor a faj egyedeinek többségénél megtalálható, néha azonban valamilyen szívbetegséggel van összefüggésben. A szívcsont pontos funkcióját még kutatják a szakemberek.

A kutatók, akik egy fejlett képalkotó eljárás segítségével vizsgálták a csimpánzok szívét, megállapították, hogy a szívcsont a különböző korú hím és nőstény egyedeknél egyaránt előfordul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.