Csillagászat

Kozmikus fénykard dereng az univerzumban

Habár a NASA Spitzer űrteleszkópjának alábbi felvételén úgy tűnik, mintha egy fénykard lebegne az űrben, ez valójában egy egész galaxis, melyre éppen éléről látunk rá.

2020.06.09 14:28ma.hu
Fotó: NASA/JPL-Caltech

A felvétel közepén elnyúló vörös sugár az NGC 5866 galaxis. 44 millió fényévre található tőlünk, átmérője pedig megközelítőleg 60 000 fényév - egy kicsit több, mint a saját galaxisunk átmérőjének a fele - írta a csillagaszat.hu. Amikor egy galaxist magunk elé képzelünk, gyakran jól látható spirálkarokat vagy vaskos porkorongokat látunk lelki szemeink előtt. Azonban nem minden galaxisra látunk rá a Földről lapjával. A "mi" nézőpontunkból az NGC 5866 galaxisnak csak az élét látjuk, így a szerkezeti jellemzőinek java része nem megfigyelhető.

A Spitzer infravörös hullámhosszú fényt volt képes detektálni, a felvételen látható piros szín pedig annak a tartománynak felel meg, amelyen tipikusan a port lehet megfigyelni. A koromhoz vagy sűrű füsthöz hasonló állagú por elnyeli a csillagok sugárzását és hosszabb hullámhosszokon újra kibocsájtja, többek között infravörös hullámhosszakon is. Az UV lámpa fénye alatt láthatóvá váló poszterek is ugyanezen mechanizmus elvén működnek, elnyelik az UV fényt és látható hullámhossztartományon bocsájtják ki újra. Az NGC 5866 poremissziójának éles pereme arra utal, hogy a galaxis külső régiói körül nagyon vékony porgyűrű vagy porkorong kering. Hasonló gyűrűk és korongok kialakulhatnak például galaxisok összeolvadása során, de ennek a galaxisnak a gyűrűje nem mutatja jelét semmilyen csavarodásnak vagy eltorzulásnak, amely gyakran megjelenik az összeolvadás eredményeképpen. A felvétel egyébként a Spitzer "hideg" missziója során készült, mely 2009-ben ért véget.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.