Világvége

Újabb hat koronavírus-törzsre bukkantak - videó

A denevérek tulajdonképpen testükben hordozzák a vírusokat, folyamatosan életben tartva őket.

2020.04.14 15:00ma.hu

Hat, korábban nem ismert koronavírus-törzset fedeztek fel a kutatók mianmari denevérpopulációkban. Azt még nem tudják, hogy az új törzsek terjednek-e a fajok között, így veszélyesek-e az emberekre, de a kutatók úgy vélik, hogy ezek az új törzsek nincsenek szoros kapcsolatban a SARS, a MERS vagy a COVID-19 kórokozóival.

Az eredmények azt mutatják, hogy minden bizonnyal több ezer féle koronavírust hordoznak a denevérek, és ennek alig egy kis hányadát ha ismerjük.

A PREDICT projekt keretében dolgozó nemzetközi tudóscsapat célja, hogy felfedezze azokat a kórokozókat, amelyek járványt okozhatnak. Ők találtak rá erre a hat új törzsre is, és azért a Linno barlangot választották, mert rengeteg denevér él ott, és ezeknek az állatoknak az életmódja, életvitele olyan, amit minden vírus szeret, így gyakorlatilag folyamatosan gyarapítják és konzerválják a Föld vírusállományát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.